Skip to main content

Yangın Nedir?

İnsanların can ve mal kaybı yapmasına neden olan çeşitli felaketler bulunmaktadır. Deprem, yangın, sel, çığ ve daha birçok felaketten söz etmek de mümkündür. Peki yangın nedir? Yangın sınıfları nelerdir? Yangınlar nasıl oluşur? Yangınlar nasıl söndürülür? Tüm bu soruların cevaplarını ele aldığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yangın, insanların can ve mal kaybına uğramasına yol açan tehlikeli felaketler arasında yer almaktadır. İnsandan kaynaklı olarak ya da çeşitli etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelen yangınlar, birçok tehlikeyi de beraberinde taşımaktadır. Yangında çeşitli sınıflar vardır. Bu sınıflar ise genellikle tehlike derecesine göre ayrılır. Gazlı yangınlar, metal yangınlar, katı maddeli yangınlar ve daha fazlası yangınlara sebebiyet verebilir.

Konut Yangınları - Orem Yangın

Yangınlara iyi biçimde önlem de alınmalıdır. Nitekim yangınlara hemen müdahale edilmezse tehlike daha da büyür. Büyüyen tehlikeler insan sağlığını da olumsuz etkiler. Hatta insanların can kaybı yaşamasına da sebep olabilir. Bununla birlikte yangınlar, çıktıkları yerlerde çok çeşitli maddi hasarlar da bırakabilir.

Yangın Sınıfları Nelerdir?

Yangınlar tehlikelerine ve etkilerine göre çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Peki bu yangın sınıfları nelerdir? Yangın sınıflarını birbirinden ayıran en temel özellik ve nitelik nedir? Genel olarak yangınların söndürülmesi için kişilerin birçok eğitim alması da gerekmektedir.

Yangın Nedir? - Orem Yangın

Yangın sınıfları olarak A, B, C, D, E ve F sınıfı yangınlardan söz edebiliriz. 

A sınıfı yangınlarda katı yanıcı maddeler ön plandadır. Örnek göstermek gerekirse kağıt, pamuk, odun ve buna benzer birçok katı maddenin yanmasıyla oluşan yangınlar A sınıfı yangınlar olarak nitelendirilebilir. A sınıfı yangınları bertaraf edilmesi için ise sıvı söndürücüler, su ve kuru kimyevi söndürücüler kullanılabilir.

B sınıfı yangınlar ise sıvı halde bulunan yanıcı maddelerin yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Örnek olarak alkol, tiner ve benzin verilebilir. Bu tip sıvı maddelerin yanmasıyla meydana gelen yangınlar B sınıfı yangınlar olarak nitelendirilir. Köpüklü söndürücüleri ve kuru kimyevi tozlu söndürücülerin kullanılmasıyla B sınıfı yangınlar söndürülebilir.

C sınıfı yangınlar ise gaz halde bulunan maddelerin yanmasından oluşan yangın türüdür. İlk olarak pentan ve metan bu yangın türünü oluşturacak maddeler için örnek verilebilir. Bununla birlikte asetilen, hidrokarbonlar ve hidrojen gibi patlyıcı, yanıcı özelliğe sahip gazların yanmasıyla da bu tip yangınlar meydana gelebilir. C sınıfı yangınların söndürülmesi için de kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılmaktadır.

D sınıfı yangınlar metal maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlardır. Metal cisimler çok yüksek sıcaklıklar altında alev çıkarmadan yanmaktadır. D sınıfı yangınların söndürülmesi için ise mutlaka su kullanılmalıdır. Su kullanıldığı taktirde hidrojen açığa çıkacak ve yangının etkisi de azalacaktır. Hidrojen patlama özelliğine sahip olduğu için yangın anında patlamalar da söz konusu olabilir. bu tip yangınların söndürülmesi için ise tercih edilebilecek bir diğer yöntem kuru kimyevi tozlardır.

A B C Sınıfı Yangınlar - Orem Yangın

E sınıfı yangınlar ise elektrikten kaynaklı meydana gelen yangınlardır. Bu tip yangınların söndürülmesi için kesinlikle su kullanılmamalıdır. Karbondioksit söndürücü sistemler kullanılarak E sınıfı yangınlar etkisiz hale getirilebilir.

F sınıfı yangınlar da daha çok mutfak, restoran gibi yerlerde yağların yanması sonucu meydana gelen yangınlardır. Bu yangınların söndürülmesi için su yerine toz söndürücü ya da sulu kimyasal söndürücü sistemler tercih edilmelidir.

Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın söndürme yöntemleri, yangınların çok daha hızlı ve kolay biçimde söndürülmesini sağlamaktadır. Çeşitli yangın söndürme yöntemlerinden de söz etmek mümkündür. Yangın söndürme tüpleri, kuru kimyevi yangın söndürücüler ve daha birçok sistem yangın söndürme yöntemi olarak ele alınabilir.