Bir Yangın Başladığında Ne Yapılmalı?
Bir yangın başladığında sakin kalabilmenin dışında yapılması gereken ilk şey, eğer henüz küçük çaplı ve ani müdahale ile sönebilecek nitelikte ise müdahalede bulunmak olmalıdır. Ancak artık iş büyümüşse ve yangın kontrolden çıkacak gibiyse, itfaiye ekiplerine haber vermeniz ve bina dışına çıkmanız en iyisi olacaktır. Binanızdaki yangın söndürme sistemleri otomatik nitelikte ise zaten çoktan müdahaleye başlamış olacaktır.
Panik halinde dairenizden veya ofisinizden bir şey çıkarmaya çalışmak hayatınızı tehlikeye atabilir. Yangın büyümek için oksijene ihtiyaç duyar. Panik halinde dumandan etkilenmemek için pencereleri açmanız yangın için gerekli ortamı sağlamaktan başka bir şeye yaramaz. Kendi sağlığınız için elbette olabildiğince sakin ve hızlı şekilde dışarı çıkmalısınız. Dairenizde veya işyerinizde monte halde bulunan yangın söndürme sistemlerinin çalışmasını takiben gerekli kontrolleri zaten itfaiye ekipleri yapacaktır.
Yangın söndürme ekipmanlarını kullanabilmek de yangın anında önemli olmaktadır. Yangına başlangıç aşamasında müdahale ederek söndürmek çoğu zaman birçok felaketin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.
Yangın Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yangın anında yapılması gerekenler ile ilgili 7’den 70’e herkesin temel yangın eğitimi alması çok önemlidir. Bunun için ulusal bir seferberlik ilan edilebilir. Deprem, sel, çığ ve yangın gibi felaketlere hazırlıklı olmak her zaman iyidir. Sadece okullarda verilen eğitimlerin yeterli olmadığı, zamanla unutulduğu ve gerçek hayatta karşılaşılan tehlikeli bir durumda uygulanma düzeyinin düşük olduğu görülmektedir.
Yangın anında olabildiğince sakin kalmak, uygun davranışlar sergilemek önemlidir. Eğitimli kişilerin yangına basit müdahaleler yapması, tahliye çalışmalarına destek vermesi veya ilk yardım müdahalesinde bulunması önerilir. Ancak konutunuzda başlayan bir yangın siz fark edemeden büyümüşse en sağlıklısı ailenizi de alıp yangın kapısı ve merdiveninden zemine ulaşıp bina dışına çıkmak olacaktır. Yangın anında hava sirkülasyonu yaratabilecek pencere açılması zararlı görülmektedir.
Diğer yandan bina içinde halen hareket alanı varsa ve can güvenliğinizi tehlikeye atmıyorsa gazı kesmek, elektrik şalterlerini indirmek faydası olabilecek uygulamalardır. Bunu aklıselim şekilde ve panik yapmadan, kendinizi de tehlikeye atmadan yapmanız gerekir. Mutfak tüplerine ulaşılabiliyorsa ve yangın alanının dışındaysa binadan uzaklaştırmanın faydası olur. Ancak yinelemek gerekir ki bu müdahaleleri can güvenliğinizi tehlikeye atmadan yapabiliyorsanız denemelisiniz. Aksi takdirde profesyonel müdahale ekiplerini bina dışında beklemelisiniz.
Yangına Amatörce Müdahale Edilebilecek Durumlar
Herkes yangınlar veya diğer tehlikeler konusunda profesyonel olmayabilir. Hayatınızın herhangi bir döneminde yangın eğitimi almamışsanız, daha önce yangınla karşılaşmamışsanız ve kişilik özelliği olarak panik yapmaya yatkınsanız, yangın başladığında sizin için en iyisi hızlı bir şekilde tahliye olmanızdır. Binadan ne kadar sağlıklı şekilde çıkabilirseniz o kadar iyi olur. Bunun için kullanmanız gereken yolları kesinlikle bilmelisiniz. Yangın kapısı ve merdiveni bu önemli çıkışlardır.
Yangına amatör şekilde müdahale edilir mi? Daha önce yangın söndürme cihazlarını kullanmayı öğrenmişseniz ve bu konuda pratiğiniz varsa, yangın da henüz başlangıç aşaması olan tutuşma evresindeyse elbette büyük bir felaketin önüne geçmek için müdahale şansınız her zaman vardır. Az tehlikeli bir bölgede iseniz manuel müdahale ile birçok riski elemine edebilirsiniz.
Konutlar, ofisler, hastanelerin tehlikesiz birimleri veya alışveriş merkezlerinin az riskli bölgeleri gibi alanlarda, yeni başlayan bir yangın duman dolayısıyla kendini belli eder. Bu durumda ortamda fark eden bir kişinin yangın söndürme tüpleri ile manuel müdahale etmesi mümkündür ve gereklidir. Ancak sayılan bölgelerde bile büyük bir yangın başlamışsa ve siz fark etmemişseniz, artık yangın söndürme tüpleri bile yetersiz kalacaksa, yangına yaklaşmanız söz konusu değilse veya duman canlıların yaşamını tehlikeye atacak kadar yayılmışsa, bu durumda yangına müdahale etmek yerine bina dışına çıkmayı tercih etmelisiniz.
-
İtfaiye Onaylı Yangın Merdiveni Sistemleri
-
Oda Sızdırmazlık Testi
-
Kıvılcım Algılama Ve Söndürme Sistemi
-
Yangın Nedir?
-
Yağ Yangınlarında Hangi Tip Söndürücü Kullanılır?
-
Elektrik Yangınlarının Söndürülmesi İçin Kesinlikle Ne Kullanılmamalıdır?
-
Yangın Malzeme ve Cihazlarının Kullanılması
-
Yangın Merdiven Kapısı Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
-
Bir Yangın Başladığında Ne Yapılmalı?
-
Duman Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Dolabı Kullanma Talimatı (Acil Durumlar)