Kıvılcım Algılama Ve Söndürme Sistemi (Çalıştırılması ve Özellikler)

Pnömatik yapıda olan taşıma ekipmanları ve yanıcı özellikte olan malzemeleri taşıyan mekanik konvenyör sisteminde, uçan kıvılcımlar daha çok yangına veya büyük oranda patlamaya neden olarak büyük kayıplar yaşatır. Uçan kıvılcımlar daha çok kullanılan makineler ya da malzeme aşınmalarından kaynaklanabilmektedir. Bu tür risklerden korunmak gerekir. Risklerden korunmak için birtakım önlemler alınmalıdır. Bu sistemlerin uçan kıvılcımları tespit etmesi için kıvılcım yangın algılama ve söndürme sistemi kullanılması gerekir.

Kıvılcım Algılama Ve Söndürme Sistemi (Çalıştırılması ve Özellikler)

Kıvılcım Algılama ve Söndürme Sisteminin Çalıştırılması

Pnömatik konveyör hatlarının, kıvılcım algılama ve söndürme sisteminin çalıştırılması için sistem, fanların altına kurulmak zorundadır. Kıvılcım dedektörleri min. Kızılötesi ışınlarını tespit eder daha sonra, kıvılcım alarm ünitesine doğru iletir. Sonrasında söndürme sistemi, çalıştırılır ve söndürme tahtında özel olan nozullar aracılığı ile söndürme suyu enjekte edilir. Uçan kıvılcımlar, bu yangın söndürme sislerine temas ederek, güvenli bir şekilde söndürme işlemi gerçekleştirilir.

Kıvılcım Algılama ve Söndürme Sisteminin Çalıştırılması

Kıvılcım Algılama ve Söndürme Sistemi Özellikleri

Bir kıvılcım detektörüyle bir söndürme sisteminde olan söndürme ekipmanı arasındaki mesafe hesaplandığında proses hava hızı ve söndürme sisteminin birbirine olan tepki zamanına bağlıdır. Metre cinsi türünden hesaplanacak olursa minimum mesafe için m/s cinsinden hava hızının 0,3 s’ye kadar güvenlik faktörüyle çarptırılmasıdır. Güvenlik faktörü daha çok kıvılcım tespiti ve yangın söndürme sisinin birikmesi arasındaki zamanın toplamını belirler. Zaman içinde kıvılcım artar ve bu kıvılcımların güvenli bir şekilde söndürülmesi gerekir. Kıvılcım algılama ve söndürme sistemi özellikleri için temel olarak:

  • Proses hava hızı yükseldikçe, kıvılcım detektörüyle yangın söndürme sistemi arasındaki mesafe de o kadar fazladır. Yangın söndürme işleminin her zaman kıvılcım söndürme noktasına gelmeden önce başlamış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Kıvılcım Algılama ve Söndürme Sistemi Özellikleri

  • Tüm dağıtım hatları filtre ve talaş silosuna doğru gitmektedir. Bunun için fanın altında bir kıvılcım algılama ve kıvılcım söndürme sistemi mutlaka bulunmalıdır. Kıvılcım algılama ve söndürme sistemi özellikleri tek tek incelenmektedir. Kıvılcım algılama sistemi, boru hattı kesitini takip eden en az iki kıvılcım dedektöründen meydana gelir. Kıvılcım söndürme sistemi, hızlı açılabilen bir solenoid valften ve bununla birlikte en az bir söndürme nozulundan oluşmaktadır. Söndürme nozulları kirlenmeyi önlemek için kendine özel bir başlık ile tasarlanmıştır. Kıvılcım söndürme sistemi sayesinde son kıvılcım sönene kadar, sistem çalışmaya devam eder. Sonrasında hemen otomatik kıvılcım söndürme sistemi, kendiliğinden kapanır. Fakat, kıvılcım söndürme sistemi hazır bekleme modunda kalarak meydana gelebilecek olan kıvılcımlar o anda hemen giderilebilmelidir. Söndürme işleminde en az süre beş saniyedir ve uçan kıvılcımlar devam ederse süre de bununla oranla uzamayacaktır.
  • Bir makinenin veya bir prosesin durdurulması, belirli bir zaman dilimi içinde, 1 ila 999 kıvılcım arasındadır. Tespit edilen kıvılcımların sayısı, kıvılcım alarm ünitesinde görüntülenme özelliğine sahiptir. Olağanüstü ve son teknolojiye uygun olarak bir püskürtme oluşturmak istiyorsanız otomatik söndürme sistemi için 5 barlık bir akış basıncı mevcut olmak zorundadır. Tam tersi durumda diyaframlı basınç tankı ve depolama tankıyla dikey bir santrifüj pompa içeren bir basınç yükseltici dedektör kullanılması da kıvılcım algılama ve söndürme sistemi özellikleri arasında yer alır.
  • Söndürme suyunu mevcut bir fıskiye sistemine bağlamak istiyorsanız bu mümkündür. Donma tehlikesi bulunan bölgelerde, gazlı yangın söndürme sistemleri, mutlaka elektrik ısıtmalı bir sisteme sahip olmalıdır. Isıtma sistemi, ilgili ısıtma şeridi izleme sistemiyle harici bir termostat aracılığıyla kontrol edilebilir.
  • Kıvılcım algılama ve söndürme sistemi özellikleri arasında son olarak kıvılcım alarm üniteleri bir mikroişlemci izleme sistemi ile takip edilebilmektedir. Kıvılcımla ilgili bir durum ortaya çıktığında alarm sistemi ve buna bağlı arızaların kaydedilmesi ve düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir.

İletişim Bilgileri

Adres: Seyitnizam mahallesi Demirciler sitesi 2. Yol No 29 Zeytinburnu İstanbul

Sosyal Paylaşım Ağları

Gelişmelerden kolayca haberdar olmak için E-Bültenimize kaydolun