Yangın Merdiven Kapısı Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
Yangın merdiven kapısı, düzenli aralıklarla bakımı ve kontrolü yapılması gereken en önemli yardım birimlerinden birisidir. Binadaki yangınlarda tüm canlıların bu kapıyı kullanacakları düşünüldüğünde, dayanıklı olması, yangına karşı yeterli direnci sağlaması, ısı ve duman yalıtımının bilimsel temellere göre tasarlanmış olması ve gerektiğinde tam randımanlı olarak kullanılabilmesi hayati derecede önemlidir. Bu yüzden yangın merdiven kapısı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Yangın kapısı firması kapıları ilk kez monte ettiğinde hangi aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini, kontrolde nelere bakılmasının iyi olacağını anlatmaktadır. Eğer anlatılan aksesuarlar veya ünitelerde bir problem gördüğünüz zaman, vakit kaybetmeden firma ile iletişime geçmelisiniz. Kapının açılmaması, kapanmaması, mekanizmasının yarım kalması, menteşelerin paslanması, kanatların darbe alması gibi özel durumlarda ise kesinlikle acil bir giderme yapması amacıyla firma ile iletişime geçmelisiniz.
Yangın merdiven kapısı hem binanın içiyle hem de dışıyla bağlantılı olduğu için, çeşitli hava olaylarından ötürü özelliğini yitirebilmekte, daha çabuk paslanabilmekte veya açma-kapama işlevini yerine getirememektedir. Yangın kapıları genelde bina inşaat halindeyken monte edildiği ve kurumlarda ihale yoluyla yaptırıldığı için, bina kullanılmaya başlandığında monte eden firmaya ulaşılamadığı zamanlar olabilmektedir. Böyle durumlarda deneyimli yangın kapısı üreticileri ve servis firmaları ile iletişime geçerek probleminizi anlatabilirsiniz.
Yangın Merdiven Kapısının Dayanıklı Olmasının Önemi
Yangın merdiveni kapısının dayanıklı olması birçok yönden gereklidir ve önemlidir. Ana işlevi yangında yükselen ısıya karşı dayanıklı olmak zorunda kalmasıdır. Kapıların yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerden imal edilmesi ve montajının da teknik kaidelere uyarak yapılması tahliye için zaman kazandırır. Ayrıca dayanıklı olmadı gerektiği kadar yalıtımlı olması da önem taşır. Zira yangında insanların canını tehlikeye sokan sadece yükselen sıcaklık değil, aynı zamanda ortaya çıkan duman veya zehirli gazlardır.
Yalıtımlı olarak imal edilen ve kullanılan yangın merdiveni kapıları, insanlar can havliyle kaçarken, zehirli gazları ardına geçmeyecek şekilde tutar. Böylece yangın merdiven kısmına duman belirli bir müddet ulaşamaz ve tahliye edilen insanlar sağlıklı şekilde açık havaya-oksijene kavuşur. Bazı binalarda dumanın kapı ardına geçme ihtimaline karşı fanlar kullanılmakta ve acil durumlarda yangın söndürme sistemleri ile birlikte otomatik olarak devreye girmektedir. Bu şekildeki kullanımlar can güvenliği konusunda daha yüksek seviyede koruma sağlar.
Kapıların dayanıklı olmasının diğer bir önemi de, olası hırsızlık olaylarına karşı bu kapıdan girme ihtimalini azaltmasıdır. Binanın ana giriş kapısı sağlam olarak üretildiği ve genelde çift koruma sistemi ile korunduğu için kötü niyetli kişilerin yangın kapılarını zorladıkları görülür. Dayanıklı bir yangın kapısı bu tip girişimlerde de binanızı korur.
Yangın Kapılarının Periyodik Kontrolü
Dayanıklı olması gereken yangın kapıları dışarıdaki hava olaylarından da en az şekilde etkilenir. Yağışlarda ve nemli iklimlerde korozyan uğraması gecikir. Böylece yeniden bakım maliyeti de azalmış olur. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri periyodik olarak kapıların ve aksesuarlarının kontrol edilmesidir. Yangın anında en fazla işe yarayacak olan, kapı kanatları, açma kolları ve otomatik kapatma mekanizmaları düzenli olarak işlevsel yönden kontrol edilmelidir.
Kanatların kasadan ayrılması söz konusu mu, açma barları veya kolları işlevini yerine kolayca getiriyor mu, geri kapatma mekanizmaları tam devre çalışarak kapıyı aralık bırakmayacak şekilde kapatıyor mu gibi soruların yanıtları, kapı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Bu tip sorulara verilecek olumsuz cevaplar, yangın kapısı servis hizmeti almanız gerektiği anlamına gelir. Diğer yandan menteşeler ve kasa-duvar arasındaki diğer elemanlar da düzenli olarak korozyon ihtimaline karşın kontrol edilmelidir.
-
İtfaiye Onaylı Yangın Merdiveni Sistemleri
-
Oda Sızdırmazlık Testi
-
Kıvılcım Algılama Ve Söndürme Sistemi
-
Yangın Nedir?
-
Yağ Yangınlarında Hangi Tip Söndürücü Kullanılır?
-
Elektrik Yangınlarının Söndürülmesi İçin Kesinlikle Ne Kullanılmamalıdır?
-
Yangın Malzeme ve Cihazlarının Kullanılması
-
Yangın Merdiven Kapısı Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
-
Bir Yangın Başladığında Ne Yapılmalı?
-
Duman Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
-
Yangın Dolabı Kullanma Talimatı (Acil Durumlar)